Senjata Kita Doa

LifeLine4Gaza konvoi bantuan humanitarian ke Gaza yang disertai hampir 50 buah negara yang terdiri dari pelbagai latar belakang agama, bangsa, negara, pekerjaan dan NGO yang bersatu atas sebab yang sama.

Doakan keselamatan konvoi supaya perjalanan kapal dapat diteruskan ke Gaza walaupun setakat ni, dah terbukti keganasan rejim Zionis dgn serangan terhadap kesemua 7 buah kapal dan beberape peserta disahkan meninggal/syahid.

VivaGazaPalestin – Facebook

Ramai jugak peserta dari Malaysia yang wakil NGO atau perseorangan. Yang penting sekarang bukan mase nak politikkan isu. Tak payah nak kate mane wakil parti tu, mane wakil parti ni. Baik tanye diri sendiri macam mane nak bantu misi humanitarian ni. Tak payah nak kire niat orang yang naik kapal tu. Last2 kite yang bercakap ni, berani ke nak risk life untuk join misi berani mati macam ni kan? Kirimkan doa untuk semua yang terlibat.

PressTV

Turkish NTV

Al Jazeera

*Press conference oleh Crisis Management Team (CMT) berkenaan serangan terbaru ini di Hotel DePalma, Shah Alam (seksyen 19)  1 jam lagi*

Advertisements

Piala Thomas dah. Piala Dunia pulak.

Salam.Walaupun dah lepas (hehe), ak nak jugak tulis pendapat ak pasal Piala Thomas.

Pemain no 1 dunia kite Lee Chong Wei main okay je hari tu…ak rase sebab die stress. Faham la kan peminat Malaysia ni macam mane. Berharap macam nak rak. Kalau kalah tak dapat nak terima. Beregu kalah sampai Misbun kene ‘sorok’ pemain takut ‘reaksi peminat’. Adoi la diorang ni. Next time okay. Kalau tak ak yang turun padang tu. Habis.

Sekarang masa untuk Piala Dunia pulak. Jangan cakap ada orang tak tau! Haha. Sebenarnye, due event sukan ni je yang ak ikut dalam banyak2 sukan dan piala. I’m not a sport junkie. Dulu2 ak tengok jugak EPL. Tapi abang ak dah takde kat rumah, ak pun dah tak bukak. Ak rase Malaysia akan dapat layak jugak. Tapi 20-30 tahun lagi. Adoi. Tak tau la kalau ak still layan bola mase tu. –_-

Baru2 ni tak tau nak pos ape walaupun ak tiap-tiap hari baca benda menarik dekat surat khabar. Memang surat yang mengkhabarkan berita ragam orang Malaysia pilihan ak ialah Sinar Harian. Ak tak rase diperbodohkan bace paper ni. Tahniah Karangkraf! Ak suka artikel Prof Abdul Aziz Bari, pensyarah Undang-Undang UIAM.

OK blog. Until next post.

Gile Photoshop Tuts

Salam.

Berminat sangat dengan Adobe Photoshop dan hasil2 die. Malangnye, memang sangat susah nak faham awal2. Tapi minat ak tak pernah padam. Macam tak caye je bile tengok hasil2 digital artist yang pakar guna Photoshop. Aduuh memang cantik! Ak pun decide ak mesti cube jugak belajar Photoshop sendiri sebab kalau reti, memang banyak sangat function die.

Satu lagi sebab, ak bertugas untuk grafik beberapa program course ak. Nak tak nak kene jugak reti. Kadang2 ak rasa orang assign ak untuk benda2 ni sebab diorang tau ak boleh melukis. Tapi kawan-kawan, boleh melukis pakai tangan dengan melukis pakai komputer tu lain..! Ape yang ak faham, digital drawing skills came like, second to Photoshop skills. Sebab tak semestinya kene pakar melukis baru boleh hasilkan benda menarik dari Photoshop.

Journey kegilaan ak dekat Photoshop ni lame dah. Walaupun ak tak qualified sebagai Photoshop Junkie yang tiap2 hari buat Photoshop.Lame try gune tapi tak reti-reti. Rupenye, ak tak faham langsung function ‘Layer’ padahal tu laaa perkara paling asas pada pendapat ak. Muahahaha. Mase tu memang geram gile apehal la tak jadik2 ni??!! Tak tau la berape kali ak buat balik. Baru lah faham. Genius betul developers Photoshop! Sejak tu ak scouring the web untuk free Photoshop tutorials.

Paling suke psd.tutsplus !

Macam2 boleh cube buat dekat sini. Tuts ikut kategori tahap kesusahan. Dari sini jugak boleh sambung terus ke website artis2 digital yang contribute kepada website tu. I like Abduzeedo (spelling???) in particular.

Tutorial9 pun best jugak. Tambah berus, ak suke QBrushes. Stock photos Blue Vertigo. psdho pun menarik.

gummers copy Ooops. Percubaan buat Plastic Jelly Style gune Paper Texture dari BittBox (Mac 2010). Hasil seorang N0ob. =D

p/s: Kalau bosan, try tengok PhotoshopDisasters !

Perempuan vs Perempuan

Salam. Minta maaf kpd diri sebab tak konsisten menulis kat blog. Ak just nak cakap memang betul benar belaka musuh perempuan ialah perempuan. Sebab memang perempuan je yang paham hati perempuan. Kalau kate perempuan macam kerak nasik lame2 lembut jugak, haih perempuan kalau keras? Macam kerak hangus. 

Pendapat ak, the worst type of woman kan, perempuan yang terlalu dependent dan immature. Disokong oleh beberapa kisah real-life. Walaupun macam tu, diorang ni memang ade pasangan yang suke/terima sikap diorang tu. Tapi ak fikir, long-term, type macam ni paling menyusahkan orang lain.

Minta maaf wahai perempuan. Dari seorang perempuan yang setakat ni dah terjumpa macam2 type perempuan, some I admire, some I loathe, some are my eternal enemies. Tapi ak tak lupa, manusia2 yang paling hebat ak pernah kenal pun perempuan jugak. 2 dalam 1 lah perempuan ni! Susah nak faham. Walaupun ak pun perempuan.

Ya Allah, berikan ak kesabaran meng’handle’ perempuan macam ni.

Listening To : Low vs Diamond

68619_low-vs-diamond

Discovered : Got to know about this awesome band from Smallville Season 5 soundtrack. At the time their band was named Colored Shadows. They changed their names quite often until now – Low vs Diamond.

Then I started listening to ‘Life After Love’ again and again countless times. After some time I did listen to One Tree Hill Season 6 soundtrack for which I’m too much in love with ‘This Is Your Life’. It was like the coolest song on the whole album (except Coldplay of course =D). Only after that it came to me that Colored Shadows and Low vs Diamond are the same guys. That’s why I felt their voice was similar and their style have The Strokes kind of sound in it. So that’s is it. I’m officially loving this band. I’m a fan of The Strokes myself!

IMO? : The 2008 self-titled album is not the kind that you’ll like since the first time you heard it. At least not for me. I listen to it many times until I find myself suddenly finding something interesting in a new song each time I listen to them extensively. lol. But I do just realize that the 5th track – ‘Actions Are Actions’ is quite good.

Although ‘This Is Your Life’ sounds too good it stays as my fave. ‘Don’t Forget Sister’ came second, followed by ‘Cinema Tonight’. I can’t get enough of the guitar solo nearing the end of the song!!!! So great. Songwriting is nice too. It’s relatable and quite honest. ‘I’ll Be’ is haunting me nowadays. It’s a beautiful song although I don’t really understand what the song is saying.

I found the official music videos of ‘Don’t Forget Sister’ and ‘Heart Attack’ on YouTube. Creative.

The band started few years ago and I know I’m a little late. But consider me a new fan. =p

Low_Vs_Diamond_Heart_Attack-B000P298B0