Salam.

Berminat sangat dengan Adobe Photoshop dan hasil2 die. Malangnye, memang sangat susah nak faham awal2. Tapi minat ak tak pernah padam. Macam tak caye je bile tengok hasil2 digital artist yang pakar guna Photoshop. Aduuh memang cantik! Ak pun decide ak mesti cube jugak belajar Photoshop sendiri sebab kalau reti, memang banyak sangat function die.

Satu lagi sebab, ak bertugas untuk grafik beberapa program course ak. Nak tak nak kene jugak reti. Kadang2 ak rasa orang assign ak untuk benda2 ni sebab diorang tau ak boleh melukis. Tapi kawan-kawan, boleh melukis pakai tangan dengan melukis pakai komputer tu lain..! Ape yang ak faham, digital drawing skills came like, second to Photoshop skills. Sebab tak semestinya kene pakar melukis baru boleh hasilkan benda menarik dari Photoshop.

Journey kegilaan ak dekat Photoshop ni lame dah. Walaupun ak tak qualified sebagai Photoshop Junkie yang tiap2 hari buat Photoshop.Lame try gune tapi tak reti-reti. Rupenye, ak tak faham langsung function ‘Layer’ padahal tu laaa perkara paling asas pada pendapat ak. Muahahaha. Mase tu memang geram gile apehal la tak jadik2 ni??!! Tak tau la berape kali ak buat balik. Baru lah faham. Genius betul developers Photoshop! Sejak tu ak scouring the web untuk free Photoshop tutorials.

Paling suke psd.tutsplus !

Macam2 boleh cube buat dekat sini. Tuts ikut kategori tahap kesusahan. Dari sini jugak boleh sambung terus ke website artis2 digital yang contribute kepada website tu. I like Abduzeedo (spelling???) in particular.

Tutorial9 pun best jugak. Tambah berus, ak suke QBrushes. Stock photos Blue Vertigo. psdho pun menarik.

gummers copy Ooops. Percubaan buat Plastic Jelly Style gune Paper Texture dari BittBox (Mac 2010). Hasil seorang N0ob. =D

p/s: Kalau bosan, try tengok PhotoshopDisasters !

Advertisements

2 thoughts on “Gile Photoshop Tuts

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s