Renal Dan Hepar.

Salam.

Dua benda alah ni pun ak boleh confuse. Ape laaaaaaaaaaa.Camne nak jadik registered pharmacist ni.

*google perkataan ‘renal dictionary’*

Sedang buat pencarian tentang Pravastatin, Napamide®, dan Natrilix®. Ak suke pilih task utk search pasal drugs dalam kumpulan PBL ak. Ak tak minat ambik pasal patophysiology, symptoms, complications etc. Lagikan pulak pharmaceutical analysis dan tests nye kan.Woi! Memang tak suke la.

p/s: Baru habis review balik hasil pencarian ak. Dari pukul 11pg lebih sampai 11pm. Fulamak. Memang hari ni hari buat PBL la.

Mula Balik

Salam.

Ak baru ‘reunited’ dgn kumpulan Usrah ak yg dah agak berzaman tak berjumpa. Yelah. Macam biaselah. Problem komunikasi. Diorang tak dapat contact ak sebab ak memang sukar dihubungi. Pasal hp ni la asyik tertangguh bil je. Ni JPA dah masuk baru la langsamm.Salah number lah ape lah. OK kite skip part tu.

Ak terase connected. Barulah belonged. Sebelum ni terkapai kapai je beb. Lost touch.

Topik pasal Shahihul Ibadah (Ibadah yang Sahih).

Tak dapat nak cerita kat sini la coz tak cukup maklumat. Takut salah pulak. Anyway, ade 5 ciri2 Ibadah yang Sahih.

1. Taufiqiyyah. (Surah Hud : 112)

2. Ibadah tu ikhlas. (Al-Kahfi : 110)

3. Contohi Rasulullah dalam ibadah. (Al-Hajj : 7)

4. Didasari rasa cinta kepada Allah. (Al-Israa’ : 57)

5. Ibadah adalah berterusan, sampailah ke hari kita meninggalkan dunia ni. (Al- Imran : 102)

Ak nak share hadith2 yg ade dalam buku tu, tapi tak dapat la coz ak tak salin complete.

“Solat 5 waktu dapat membersihkan diri dari dosa2 kecil, SELAGI kita menjauhkan diri dari dosa2 besar..”

p/s: Hebat betul maksud ayat ni. Haha. Terkena.

Semalam

Salam.

13 Januari 2010 dalam sejarah. Hari terakhir ak berteka teki.

Dah lame tunggu semalam untuk sampai. Dah lepas pun.

Ak ingat ak ready. At least, best friend ak yang yakin.

Well, bukannya 24hrs ak Kuat Harimau an. Kadang2 tak kuat pun.

The biggest pretender.

Tak semua bende yang kite nak, kite dapat kan.

Tahniah! Semogaberbahagia.

I hope you’re wrong.

p/s: melankolik lagi! pening bace notes Migraine.

Isu Nama Allah : Ulasan Ustaz Zaharuddin

Salam.
Dapat email dari Mama pasal isu terhangat di pasaran ni.Tak tau la kan kalau ade org yg tak perasan.

Artikel

perlu diingat, sama ada nama Allah digunakan di dalam Bible atau tidak, itu tidak sama sekali  penting untuk kita, kerana Bible bukan rujukan kita tetapi Al-Quran. Oleh itu, merujuk  kepada bible dalam mencari pendirian dalam hal ini adalah salah sama ada secara sedar atau tidak sedar. Umat Islam hanya merujuk Al-Quran dan Hadis dalam menentukan sikap dan pendirian, bukan Bible. Apatah lagi menurut keyakinan Islam, bible yang wujud hari ini bukanlah sama sepenuhnya dengan injil yang diturunkan kepada Nabi Isa as beribu tahun dahulu.TETAPI ..

Namun demikian, itu adalah dalam konteks penelitian dalil dan nas, atau konteks ilmiah. Dalam konteks kesesuaian dan Siyasah Syari’yyah khususnya bagi mengelakkan salah guna dan kekeliruan khususnya di Malaysia, saya cenderung untuk BERSETUJU LARANGAN PATUT DIBUAT oleh pihak kerajaan atau Kementerian Dalam Negeri (KDN)

Selain itu, saya juga tidak setuju istilah lain seperti solat, kaabah, masjid digunakan oleh pihak selain Islam untuk ibadat dalam agama mereka.

Memang benar, mudarat dan maslahat mungkin sahaja berbeza mengikut penilaian masing-masing, dan tentunya ia bakal memberikan kecenderungan berbeza-beza. Namun pada hemat dan penilaian saya, unsur kemudaratan lebih wajar dielakkan dalam hal ini.

Ak setuju lah jugak dgn artikel ni.Yang penting,berbincang jangan emosional.Mencarut2 la ape la.Tapi tengah cakap pasal isu nama Allah.Ape citer kan?Agak2 la.Last2 rujuk la orang2 agama…dari gune pendapat sendiri.Kau ingat ni isu harga gula naik ke?Suke hati kau je.Pakai la otak tu jangan nak pakai emosi je.Tak kemana la jawabnye.

Ape2 pun,bagi ak orang Malaysia ni HIPOKRIT.Tahap gaban punye hipokrit.Mual ak sampai ke tekak.Memang sesungguhnya Malaysia memerlukan lagi ramai orang agama yg pandai dan berani berhujah.Dan dapat tegur rakyat jelata yg tak berapa nak betul ni.Yang ak menyampah tu,time2 macam ni la pulak ramai bising.Time isu Kartika tu,bekap2.Time isu poligami,bantah pulak.Padahal terang2 tengah mengharamkan benda yg halal.Ak hidup dalam keluarga yg berpoligami.Memang tak nice.Tapi jangan la emosi sampai kata haram pulak.Kalau kau tu Ustaz ke Ustazah ke ulamak ke takpe la jugak.Mungkin ada point.Menyampah gile ak.

Pendapat orang yg sokong isu nama Allah ni dikata hina agama la,ancam kedudukan Islam la.Dengar la dulu pendapat org ilmiah.Benda2 macam ni bukan senang2 terus nak mencarut je.Eyy.Melatah cepat.Padahal lifestyle langsung tak Islamik.

Whatever.Mohon diberikan kesabaran dari Allah SWT.

Pape pun,ak setuju dgn pendapat yg kata kite kena pandang isu ni positively, yg isu ni is a blessing in disguise.Mungkin.At least non-muslim lagi curious nak tahu tentang agama kite berbanding orang Islam sendiri.Lagipun,isu ni membuatkan semua rakyat jelata yg beragama Islam bangun dari tempat duduk dan kaji/bertanya tentang isu ni.Contohnye ak.Hehe.Kalau tak keluar isu ni,ak pun tak pernah terfikir…

Ok.Sambung assignment!

Tag Pertama 2010

Salam.

Kite bukak tahun baru ni dgn tag dari Nana..

Hahaha takde la…!Kite bukak tahun baru dgn semangat baru,azam baru,improve diri sbg hamba Allah,anak,pelajar dan sebagainye.

But anyway,ni tag pertama utk tahun 2010. 😉

1. 3 NAMES IN YOUR INBOX CELLPHONE?

-Zara(housemate aka roomate aka classmate),Mama,Ju(kwn sekolah-UKM)

2.YOUR MAIN RINGTONE?

-Ringtone Sony Ericsson je…

3.WHAT U DID AT 12 LAST NIGHT?

-Dah tidur.

4.WHO WAS THE LAST PERSON YOU WENT OUT WITH? WHERE?

-Kawan2 TMNT ak.hak3 pergi TS.tanpa duit byk.adooi…

5.THE COLOUR OF T-SHIRT YOU’RE WEARING RIGHT NOW?

-Ak bkn tgh pakai t-shirt laaa.Baju kuliah lagi.hak3

6.THE LAST THING YOU DID?

-Borak dgn Zara pasal 1 Kg Baru blackout pagi tadi.

7.3 OF YOUR EVERYDAY FAVOURITE ITEMS?

-Handphone,earphone,wallet.

8.THE COLOUR OF YOUR BEDROOM?

-P.u.t.i.h.Mane boleh cat kan?

9.HOW MUCH MONEY IN YOUR WALLET RIGHT NOW?

-Arrrghhhh!toksah tanye laaaa.Kering dan kontang.

10.HOW’S LIFE?

-Kat skala 2.9 dari 5.5 paling best.

11.YOUR FAVOURITE SONG?

-Terbaru sekali ak suke Two Is Better Than One-Boys Like Girls + Taylor Swift.

12.WHAT WILL U DO NEXT WEEKEND?

-Kat rumah…Masak bende yg best2 n makan.wuuuu

13.WHEN WAS THE LAST TIME YOU SAW YOUR MUM?

-Around 9.00pm last night.The last time I’ll ever see her for this month,maybe.Beliau not in KL…

14.WHERE IS SHE NOW?

-Macam tau2 je soalan ni.Beliau jauh di mata tapi dekat di hati.

15.WHEN IS THE LAST TIME YOU TALKED TO YOUR PARENTS?

-Semalam malam.

16.WHO IS THE LAST PERSON THAT TEXTED YOU?

-Zara 2PM.ahahahahhaha.

17.WHERE DID U HAVE YOUR DINNER LAST NIGHT?

-Tak makan dinner pun.Ptg makan kat kampung.

18.THE LAST SURPRISE YOU GOT?

-Group PBL ak…OMG!!!!Agak ngeri laa org2 nye….huhuhu

19.LAST THING YOU BORROWED FROM YOUR FRIENDS?

-Pen hitam

20.WHO IS YOUR BF/GF OR HUSBAND/WIFE?

-Huh??

21.WHAT DO YOU FEEL NOW?

-Tak best.Tak selesa.

22.WANNA SHARE WITH WHO?

-Kene share ke?

23.WHO KNOWS YOUR SECRET?

-Depends la.Takde org yg tau semua pun.

24.THEY KEEP YOUR SECRET?

-Ye kot.Diorang semue org2 yg rapat dgn ak..

25.ARE YOU ANGRY WITH SOMEONE?

-Bukan takat angry,benci sekali.

26.WHAT DO YOU ORDER AT McD?

-Lame kot tak pegi dah.Tapi French Fries tu wajib.hak3

27.THE LAST TIME YOU FELT SO SAD?

-Heh.Ade laa…

28.WHAT IS YOUR WISH FOR TOMORROW?

-A better tomorrow.Utk ak,keluarga ak,kawan2 ak,dan seluruh umat manusia kat dunia ni.