Just this past Thursday, our faculty arranged a visit to Hospital Selayang, for the Introduction To Pharmacy subject. Prof. said it is to expose us to the real nature of the works of a pharmacist in hospital. So, pagi2 lagi da bersiap. Nampak mcm nak pergi beraya pon ada gak.Sebab diorang komplot pakai baju pink.hahaha..mcm budak sekolah pulak..semua nak same je.

My chinese classmates pon pakai attire formal. Kalau time biasa,ramai diorang pakai t-shirt atau baby tee tapi hari tu semua cantik2 dgn kemeja masing2.Yang ruffled,ribboned,colour terang,colour gelap,striped,laced,tailored pants,…hmmm apa lagi?senang ckp semua smart and ready nak pergi kerja.(walaupun masa kerja nanti kena pakai white coat)The boys,mengejutkan.Tiba2 semua smart dgn kemeja,tie,belt,kasut hitam.haha lain nampak.Anyway,back to the topic,what i meant by “family connection” is that my brother,also a pharmacists,works in Hospital Selayang as the Procurement and Purchasing Pharmacist. Ak da inform die psl my visit tapi x reply pon.Sekali masa sampai kat Main Store Hospital Selayang,Mr Tan,pharmacist yang handle grup ktorang tu yang excited tanya,

“Oh…he is your brother?He’s from UiTM right??”

Mula ingatkan Mr Tan salah dengar, tapi betul la kalau kata dari UiTM tu.

Mr Tan yang pergi bagitau Prof pasal tu.My classmates semua tertanya2 apa yg jadik,tibe2 Mr Tan excited sgt ni kenape?hahah Barula my brother muncul kat dpn tu.Rupenye die tau pasal my visit,saje x reply SMS.Betul la kata Mr Tan,nak buat surprise.Dgn happy I wave my hands to my brother.A little proud actually.Rupenye die la yg akan jadi ‘tour guide’ utk Main Store tu.Wah…habis semua org ‘ter’kenal abg ak.Semua serbu je kata,

“Amboi syok la tu jumpe abang” atau “Tu abg kau ke??” atau “Abg kau pun pharmacist??Boleh bukak pharmacy sendiri ni” atau “Muke same la”(What???never anyone in the family said that…haha) atau “Betul ke tu abg kau?Padanla!Senyum sama.”(never anyone in the family said this too) atau “Sempoi gila abg kau!Lepas ni nak jadik pharmacist kat store lah”(HAHAHAHA enough said)

To maintain professionalism,abg ak x pernah attack ak bila die tanya soalan pasal ubat-ubat kat situ,atau pasal bidang kerja Procurement and Purchasing Pharmacist.Ak pun buat biasa je la,walaupun rasa nak ketawa je.Yelah,kite kenal orang ni kat rumah.Kelaka bile jumpe kat tempat kerja.Mana boleh buat perangai sama kat rumah kan?Tak professional la.Haha.Adik-beradik,adik-beradik.Kerja,kerja.

Tapi kalau boleh ak tak nak la kerja kat tempat yang sama dgn mana-mana family members.Awkward.Segan pun ada gak.Yelah,takut nanti attitude kat tempat kerja kena berubah sikit utk sesuaikan dgn keadaan kat situ.Biasa la kalau ada perubahan kecik.These small differences n changes, only family members can tell n differentiate.Contohnya, mungkin masa awal2 kerja nanti ak diam je,tak byk cakap,sebab rasa baru sangat n kena dgr ckp pharmacists yang senior atau hospital staff yg lain yg lebih senior samada dari segi umur atau pangkat.Padahal kalau kat rumah,i’m loud.If my sisters nampak,mesti kena kutuk.Sebab nampak macam lain sangat dari ak yg diorang kenal kat rumah.

Haiyyyaa what a miserable life i will had when i start working…seeing the Outpatient Pharmacists,wow scary.The work must be precise that needs a lot of attention dan ketelitian.Kalau salah,sakit pulak patients tu.Bahay kalau salah bagi ubat.Boleh kena saman.Ni baru Hospital Selayang.Belum tengok Hospital Kuala Lumpur lagi…must be crowded like crazy.Patients come to take their prescriptions and many more waiting behind.Aiyoh must be tired and my eyes will feel sore,looking at the prescriptions and the medicines..some are in small package so we must look really close to read.

Aarrgghhh seriously working world is scary.The only good things must be the salary(hahaha) and the fact that we are doing the job that we like(IF we like it lah)…

Advertisements

2 thoughts on “Family Connection At Hospital Selayang

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s